Other Projects

Foyn/Hess/Morgan/Sommer

_MG_0090 Live Foyn Friis / Nikolaj Hess / Thomas Morgan / Daniel Sommer (NO/DK/US)

Line-up Live Foyn Friis (voc), Nikolaj Hess (p), Thomas Morgan (b), Daniel Sommer (drm)

Award-winning singer leading a young team of stars. 

Live Foyn Friis and Daniel Sommer have assembled a star team of brilliant jazz musicians from Denmark, Norway and the USA.
The band’s repertoire is a combination of jazz standards and compositions by Live and Daniel.
Last year Live Foyn Friis was named “Best Young Jazz Composer” and “Denmark’s New Jazz Star”, as well as being nominated for a Danish Music Award for the debut album, “Joy Visible”, with the Foyn Trio.

Read more at www.livefoynfriis.com
soundcloud.com/live-foyn-friis

http://www.jazzfest.dk/?a=reviews&lang=en&s=bands&kryds_id=1812&y=2014

____________________________________________________________________

Live Foyn Friis Trio

POP-JAZZ Live Foyn Friis Trio (NO/DK)

Line-up Live Foyn Friis (voc), Nikolaj Hess (p), Peter Vuust (b)

Hot young jazz artist mixes jazz and indie pop. 

Norwegian singer Live Foyn Friis is one of the absolutely hottest names on the Danish jazz scene with a recent nomination at the Danish Music Awards and the title of Young Jazz Composer of the Year.

In Norway it has been called a new way of playing jazz. In Denmark she is said to stand for alternative pop, or jazz mixed with indie-pop.

At Smagløs she will perform with two of the most seasoned musicians of the Danish jazz scene, Nikolaj Hess and Peter Vuust.

“An expression so powerful yet so musically thorough that it became clear to everyone that this is a female soloist with the world at her feet!” (Stardust – Wall of Fame – Jette Lykke).
Read more at livefoynfriis.com

_____________________________________________________________________________

The Bob Nova Project

10154987_667990109922509_4280557358790000423_n10470886_694659120588941_2100951899924523467_o

ABOUT

The Bob Nova Project is a new cool act on the Danish music scene. The members come from all corners of the music spectrum such as rock, pop, jazz, gospel, blues and Americana. They now meet to play a new, fresh and smooth mixture of bossa nova, jazz and pop in a string of evocative songs with beautiful melodies and catchy choruses. It is warm and inviting music with a broad appeal. The repertoire consists entirely of original compositions that have never been released before.

Bossa nova / Jazz / Pop

The Bob Nova Project is:
Sverre Stein Nielsen (vocals / acoustic guitar),  Thomas Engelhardt Rasmussen (electric guitar), Peter Bjerrum (drums), Freddy Rasmussen: Saxophone (tenor and soprano), Ole Ulvedal (bass),
and with guest Live Foyn Friis (vocals)

Spilleliste på DR:

http://www.dr.dk/musik/kunstner/the%20bob%20nova%20project/10647793

https://www.facebook.com/pages/The-Bob-Nova-Project/175008332554025?fref=ts1601426_690047041050149_2882875597639294218_n

Albumet Sleepers Express

10168230_667990626589124_5457074851602084157_n

______________________________________________________________________________

Swensson/Roland/Johansson feat. Live Foyn Friis

We play old jazz standards, and some of my songs. The band is based in Copenhagen, but consist the two swedish musicians Daniel Johansson on drums, Pelle Fridell on the saxophone, norwegian Stian Swensson and Live Foyn Friis, and Jakob Roland from Denmark.

Dansk:

Swensson/Roland/Johansson er en trio som med stor respekt for traditionen laver sine egne versjoner af gamle jazzstandarder. Fortolkningerne er præget af musikernes opvækst i det nordiske musikmiljø, og de gamle amerikanske sange er fremført med vekt på klang og et luftigt lydbilde. Til Copenhagen Jazzfestival har de med sig den fremadstormende sangerinde Live Foyn Friis, og vil også spille nogle af hendes kompositioner. Swensson/Roland/Johansson feat. Live Foyn Friis er en udadvendt kvartet som inviterer lytteren ind i musikken, og giver publikum en oplevelse de sent vil glemme.

Engelsk:

With a great respect for the tradition, Swensson/Roland/Johansson is a trio that makes their own versions of songs from the great American songbook. The interpretations are highly influenced by the Nordic culture the musicians grew up with, and the old American songs are delivered with a Nordic band sound and a lot of space. For the Copenhagen Jazz festival they will play together with the great singer Live Foyn Friis, and they will also play some of her compositions. Swensson/Roland/Johansson feat Live Foyn Friis is a quartet that invites the listener into the music and gives the audience an experience they will not forget.

Lyt til musik på:
www.livefoynfriis.com

______________________________________________________________________________

I Tanker

I_tanker_HEADERPlaying compositions written to great norwegian poems.

Line up:

* Live Foyn Friis – vocals, glockenspiel, effects
* Stian Svensson – guitars, backing vocals

______________________________________________________________________________________

Jazz Confusion, Feat: Live Foyn Friis

A Swedish-Norwegian ensemble, led by Daniel Angebrand and Live Foyn Friis. An unique, exciting meeting with two composers. capturing both the nordic young new jazz sound, and the more american way of playing jazz, and tradition. Playful with lots of energy, they seek to challenge the boundaries of jazz, yet the indie jazz inspiration is always present. Odd bars, poly harmonics and rhythms are key words, together with new and thrilling compositions, strong lyrics, vocals you cannot get enough of, and an ensemble in world class!

Jazzconfusion er et svensk-norsk band ledet av Daniel Angebrand og Live Foyn Friis. Musikken er et fantastisk møte mellom to forskjellige komponister som skaper både den unge nordiske “new jazz sound” og den mer amerikanske måten å spille jazz på tradisjonelt.

Line up:
* Daniel Angebrand – trumpet
* Live Foyn Friis – voc
* Jonatan Guzman – piano
* Jonas Grumstedt – bass
* Daniel Johanson – drums

imgres

______________________________________________________________________________________

Foyn/Kjærgård

bd3f1d75999a04ed90d54aa9868083fa8b7e644f6ac35b18243871c5008b3b3a

Dette er en tuba-vokal duo! De to musikere mødte hinanden på turnéer i Tyskland, hvor Rasmus spillede med Echo Me og Live med Foyn Trio! i 2013. De ville meget gerne lave en duo med sine to instrumenter; sang og tuba. De udforsker mødet mellem det lyse melodiske, lyriske og det mørke, rytmiske. Live Foyn Friis har skrevet nogle sange for tuba og vokal i løbet af de sidste 3-4 år, og disse er grundlaget for projektet. De tenker nyt, og fortolker også nogen gamle kendte sange i deres format. De befinder sig mellem komposition og improvisation, og har henter referencer fra mange stilarter. Dette blir en spændende, og lidt anderledes koncert.

Live Foyn Friis – vokal, effekter Rasmus Kjærgård – tuba, effekter

http://www.jazz.dk/koncert/5381/

MODERN Foyn/Kjærgård (NO/DK)

Line-up Live Foyn Friis (voc), Rasmus Kjærgård (tuba)

An exciting and different kind of concert – with a tuba/vocal duo! 

The two musicians met on a tour of Germany in 2013 where Rasmus played with Echo Me and Live with her Foyn Trio!. Here they conceived the idea of forming a duo with the unique combination of vocals and tuba.

Together they explore the confrontation between what is light,melodic and lyrical, and the dark rhythmical.

During the last 3-4 years, Live Foyn Friis has been writing songs for tuba and vocals, which have become the foundation of the project. They also interpret old, well-known songs in this new format, and playfully make their way through written compositions as well as improvisation, inspired by a variety of styles.
Read more at livefoynfriis.com

http://www.jazzfest.dk/?a=reviews&lang=en&kryds_id=1679&y=2014

______________________________________________________________________________________

Live Foyn Friis Nordic Quartet

Um er að ræða norrænt samstarf tveggja Norðmanna og tveggja Íslendinga. Söngkonan Live Foyn Friis kemur hingað til lands ásamt gítarleikaranum Stian Swensson og ætla að halda tvenna tónleika hér í júní ásamt bassaleikaranum Sigmar Þór Matthíassyni og trommuleikaranum Óskari Kjartanssyni.

Live Foyn Friis er norsk jazz söngkona og tónskáld búsett í Danmörku. Þar hefur hún lagt stund á masternám í jazzsöng og tónsmíðum við The Royal Academy of Music í Aarhus. Hún hefur komið fram á tónleikum víða um heim með hinum ýmsu hljómsveitum og flutt sínar eigin tónsmíðar. Árið 2012 var hún tilnefnd til Dönsku Tónlistarverðlaunanna í flokknum Jazz-söng plata ársins fyrir frumraun sína “Joy Visible”. Auk þess hefur hún hlotið viðurkenningar sem efnilegasta jazztónskáldið og bjartasta vonin í jazzi í Danmörku árið 2013.
Nánari upplýsingar um Live má finna á vefsíðu hennar:www.livefoynfriis.com

English:
Live Foyn Friis is a norwegian jazz singer and songwriter based in Denmark. In 2012 she was named “Danmarks new jazz” star after winning a prise for being the best young jazz composer of the year, and being nominated for a Danish Music Award for her debut album. She has been touring in Norway, Sweden, Denmark, Germany, Brasil and Switzerland, and this summer she will perform her own music at one of the biggest festivals in Europe, Bohemia Jazzfestival in Czech Republik.

Stian Swensson is a Norwegian guitarist and composer living in Copenhagen, Denmark. He is educated from the Rhythmic Music Conservatory, and during the last years he has become a well-known name on the Copenhagen jazz scene. During the summer of 2014 Stian will release his debut album “Memories” with his band Stian Swensson Trio. Stian has toured and played on jazz festivals in Norway, Sweden and Denmark, and played concerts in Nepal and Germany.

Line Up :
* Live Foyn Friis – vocals
* Stian Swensson – guitar
* Sigmar Þór Matthíassyni – bass
* Óskari Kjartanssyni – drums

IMG_0159

______________________________________________________________________________________

Foyn Friis/Meaas Svendsen

Live Foyn Friis (voc) og Christian Meaas Svendsen (bass). Duoen spiller jazz hvor de utforsker mellomrommet mellom den dype bass og den lyse stemme. Sammen fortolker de gamle amerikanske jazzstandards, med spennende, fengslende arrangementer og leverer dem på en egen, innovativ og personlig måte.

Live Foyn Friis ble i 2012 kåret til Young Jazz Composer of the Year, nominert til Danish Music Award for Beste Vocal Jazz Album og samme året utpekt som Danmarks nye Jazz stjerne av Danmarks Radio (DR). I år er hun valgt ut som showcase artist 2014 på verdens største jazzmesse, JazzAhead i Bremen. Hun har spilt i duo med Bobby McFerrin på hans Norges turné i 2009, med Thomas Morgan fra New York og ellers spilt konserter i Europa, USA, Brasil, Uruguai og Argentina og til høsten også Afrika med blandt andre Bugge Wesseltoft(NO), Jarle Bernhoft(NO), Jan Gunnar Hoff(NO), Erlend Skomsvoll(NO), ), Klüvers Big Band(DK), Carlos Malta(Brasil), Marit Sandvik(NO), Prime Time Orchestra(NO), Baixada Jazz Big Band(Brasil), Frank Brodahl(NO), Peter Asplund(SE), Jesper Thilo(DK), Jens Jefsen(DK), Uffe Steen(DK), Nikolaj Hess(DK) Tromsø Symfoniorkester og Danmarks Radios Big Band(DK).

Christian Meaas Svendsen (26) er født og oppvokst i Kongsberg og uteksaminert i jazz/improvisasjon ved Norges Musikkhøgskole i tillegg til studier i Cologne,Tyskland. Blant hovedprosjektene hans finner vi Duplex, KNYST! og Mopti hvor sistnevnte vant Jazzintro 2012. Som sidemann og spiller blant annet i folkmusikkkvartetten ÄIO, sammen med den japanske pianisten Ayumi Tanaka og Per Oddvar Johansen i Ayumi Tanaka trio, i samtidsmusikkensemblet Aksiom og med primus motor Paal Nilssen-Love i hans «Large Unit». Han jobber også mye med soloformatet hvor han forsøker å utvikle og bruke tradisjonelle og originale “utvidede teknikker” med bue(r) og egen kropp som utgangspunkt. I tillegg til dette har han også initiert, og organiserer til dags dato, basskonsertserien “BAX”, samt skriver og arrangerer for de fleste gruppene han er med i. Som bassist er han søkende, utfordrende og innovativ, og jobber mot å bli en særegen musiker, og en brobygger mellom den klassiske, kontemporære, frie og rytmiske musikktradisjonen.

Sommerens konserter i Lillesand blir første gang man kan oppleve de to artistene sammen i duoformat.

“Jazz i Juli” konsertene begynner klokken 20.00 hver dag fra onsdag til lørsdag (9. til 12. juli) i Meta Hansens Hus, mens den siste konserten blir på Saltholmen fyr søndag klokken 20.00.

Hjertelig velkommen!

https://www.facebook.com/events/778375672202655/?fref=ts

ChristianMeaasSvendsen

Foto: Toke Hage.

______________________________________________________________________________________

Foyn Quintet

They play a mixture of own songs and jazz standards. They have played concerts in Denmark, and made a recording of music. The band is started on Anders Ammitzbøls intiative. For booking, contact: liveff@gmail.com or aammitzboell@gmail.com

Line up:

* Live Foyn Friis – vocals
* Uffe Makrussen – sax
* Jens Nørholm – rhodes
* Anders Ammitzbøll – bass
* Kristoffer Lysgaard – drums

k

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: