Et af de netop nu absolut varmeste navne på den danske jazzscene

Foyn Trio

Et af de netop nu absolut varmeste navne på den danske jazzscene gæster Musik Aarhus Festival med en nylig DMA-nominering og titlen som Årets Unge Jazzkomponist i ryggen.

I kernen af Musik Aarhus Festival finder man aarhusiansk musik. Men i år får festivalen sig også et internationalt islæt. Bag navnet Foyn Trio gemmer sig nemlig en norsk jazzkomponist og –sanger ved det fulde navne Live Foyn Friis. Musikalsk flankeres hun af bassisten Jens Mikkel Madsen (som faktisk tidligere har gæstet festivalen med Lars Fiil Kvartet) og guitarist Alex Jønsson, som begge er udstyret med dansk pas.

Over Skype fangede redaktionen Foyn Trio i Lives hjemland, hvor de var på turné. Den pågældende dag gjaldt det Barentsjazz i Tromsø.

Tusen takk!

Det er de første ord, jeg får lokket ud af nordmanden. Grunden er et tillykke til trioen, som nogle dage før var blevet nomineret til en DMA Jazz i kategorien Årets Danske Vokaljazz-udgivelse for debutalbummet ’Joy Visible’. Straks ekstra spørger jeg, hvad sådan en nominering betyder for dem.

– Først og fremmest er det bare pisse fedt, at der er så vældig god feedback på vores album. Det viser jo, at folk godt kan lide, hvad man gør, forklarer Live.

– Og det viser jo også, at der rent faktisk er nogen, der har hørt det, joker bassist Jens Mikkel Madsen, inden Live udbryder i grin.

Med en snert af ironi begynder Live at fundere over, hvad for noget tøj, som de skal have på under DMA-showet.

– Jeg har aldrig før været med til sådan noget. Vi skal vel have noget pænt tøj på, griner hun.

Bandet krydser fingre og håber, at de kan vinde statuetten i kategorien, men de forventer ikke noget. Blandt andet grundet den hårde konkurrence, der er i kategorien, hvor de skal dyste imod Indra, Kira, Little Red Big Bang og Mads Mathias. Selve prisoverrækkelser finder sted lørdag den 24. november, efter redaktionens deadline.

Årets unge jazzkomponist

Kort tid før deadline, men efter interviewet faldt årets forhåbentligt ikke sidste pris af til Live Foyn Friis. Nordmanden, som til daglig læser på Det Jyske Musikkonservatoriums solistlinje, kan således nu kalde sig for Årets Unge Jazzkomponist.

Det kan hun efter en optræden med DRs Big Band, samt en efterfølgende en voret fra dommerpanelet, som skulle vurdere hvem af de tre finalister, der var bedst: Malene Kjærgaard, Helene Bak eller Foyn.

Tidligere har profilerede navne til Niels Lyhne Løkkegård og Snorre Kirk har tidligere vundet prisen DPA’en.

Men hvad er det lige, som gør Foyn Trio så gode?

– For det første, så har vi spillet sammen i rimelig lang tid. Vi har indspillet den der plade sammen og spillet mange koncerter, så på en eller anden måde er der en kendskab til hinanden og materialet. Vi har lavet mange, hvad skal man sige… forsøg med de enkelte numre, forklarer Jens Mikkel Madsen og fortsætter.

– Og så prøver vi ligesom at gøre det til noget andet end guitar, bas og sang. Vi prøver at tænke vores instrumenter på en lidt anden måde, så ét instrument både kan ud fylde en tromme rolle, samtidig med at det kan udfylde en harmonisk rolle.

– Det musik, vi spiller, er måske mere avanceret pop, end det er jazz. Vi har selv snakket om, at man kan kalde det avanceret popmusik, for det er popmelodier, men vi prøver at gribe dem an på en anden måde. Vi prøver at tænke lidt uden for boksen, siger Alex Jønsson.

Et udsolgt og et nyt album

Én ting er i hvert fald sikkert, og det er, at Foyn Trio for tiden har vind i sejlene. Da jeg fanger dem er de på en turné i Norge, som bragte dem forbid Alta, Finnsnes, Andenes, Harstad og slutteligt Tromsø. Showet i Tromsø blev desuden optaget og sendt i radioen på NRK, den norsk pendant til DR. Næste år laver de en satsning I Tyskland, hvor de har fået sig et pladeselskab. Lige umiddelbart inden festivalen venter tre tyske spillejobs, ét i Berlin, ét i Magdeburg og ét i Dresden. Nå ja, og debutpladen ‘Joy Visible’ er desuden udsolgt, så nu skal bandet have trykt yderligere 1.000 eksemplarer, end de oprindelige 1.000, som første oplag lød på.

Men Foyn Trio hviler ikke på laurbærene – de er allerede i studiet igen, hvor der arbejdes på endnu en plade. April 2013, lyder udgivelsesplanerne.

– Indtil videre har vi indspillet fem sange med Jonas Tranberg som producer. Egentlig var planen, at vi bare skulle lave en EP, men vi synes at samarbejde med ham er så fedt, at vi nu laver en hel plade, fortæller Live.

– Vi skal indspille fire numre mere, så vi får en plade på ni sange.

Der er med andre ord al mulig grund til at glæde sig til Musik Aarhus Festival, når Foyn Trio, et af de mest lysende talentfulde jazzgrupper i landet, indtager scenen.

ORD: Kenneth KristensenFoynTrio-3

Advertisement

4 thoughts on “Et af de netop nu absolut varmeste navne på den danske jazzscene

Add yours

  1. I’ll right away taake hold of your rss fewed as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service.
    Do you’ve any? Kindly permit me understand soo that I may just subscribe.
    Thanks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: