INTERVJU

 

Fri fra alle grenser

Prøv ikke å sette Live Foyn Friis i en bås eller innenfor murer. For sangeren og komponisten som nå er klar til å turnere i nord med kvartetten sin, elsker å leke seg mellom grenser.

AV
AV SVEIN SNEFJELLÅ/NORDNORSK JAZZSENTER
I dag er hun bosatt dels i København, dels i Oslo. I Danmark har hun sopt med seg priser og nominasjoner for musikken sin.
Men det var på Musikkonservatoriet i Tromsø hun startet sin musikalske utdanning. Og det var hos Urmaker Friis, som bestefar etablerte og onkel og annen slekt fortsatte driften av, at hun lærte sine første rytmiske tikk-takk.
– Jeg hadde egentlig tenkt å bosette meg i Tromsø etter fire år på konservatoriet, sier hun.

UTVEKSLET
Men bachelor-graden som hun tok med Anneli Drecker som sensor, sendte henne på utveksling til Danmark, til Århus og København, og til en mastergrad i Stockholm. Hun fortsatte utdanningen med en post-mastergrad, en doktor i utøvende musikk ved konservatoriet i Århus.
Det har vært Danmark mer eller mindre i ti år nå. Live Foyn Friis var den første som fikk spilt en pop-hit med norsk tekst på dansk radio, «København», som handler om å lengte hjem. Fra 2011 har hun gitt ut seks egne album med musikken sin. Et sjuende album er på vei. Hun har vært nominert til Danish Music Award for samtlige album.

PRISET
Live Foyn Friis har vunnet prisen som årets unge jazzkomponist og Danmarks nye jazzstjerne. I sommer vant hun prisen for beste performance på Smukfest-festivalen og spilte support for Mø, Britney Spears og Kim Larsen på Danmarks nest største scene. Musikken har bragt Live Foyn Friis verden rundt, fra Brasil til Japan. Hun har høstet priser også der. – Jeg har alltid søkt mellom genre-grensene, gitt blaffen i regler og skapt meg en musikalsk lekeplass, mitt eget rom, sier hun. – Men skal vi på død og liv sette merkelapp på det jeg driver med, befinner jeg meg vel et sted mellom indiepop og moderne jazz. Men med låter som er lett å fange for øret, sier hun. Live Foyn Friis skriver alt av musikk og alle tekster selv. Om stemmen hennes er det sagt at den får publikum til å sette seg ytterst på stolkanten.

HJEM
Til Nord-Norge har Live Foyn Friis med seg norske musikere. David Aleksander Sjølie på gitarer, Morten Morland på kontrabass og Øystein Vik på trommer. Turneen starter i Tromsø 29. januar, fortsetter til Kjøllefjord dagen etter, så Vadsø før kvartetten avslutter i Bodø 1. februar på Bodø Jazz Open. – Det blir som å komme hjem. Vi gleder oss voldsomt, sier hun.
I forbindelse med turnéstarten slipper Live Foyn Friis musikkvideoen «Keep Me» som handler om å høre til, å bli rastløs av å reise så mye. Men denne reisen vil hun ikke være foruten.
Turneen arrangeres i samarbeid med Nordnorsk Jazzsenter. Og videoen kan du tjuvtitte på allerede her:

Live Foyn Keep me

https://nordnorsk.jazzinorge.no/2019/01/22/fri-fra-alle-grenser/?fbclid=IwAR3CeOSZKSVTEN9YAgqqgyVjVNkbnhBSf2iTvQxn9tB6375lqQm98_z4wO8

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: